Ugens udvalgte fra Orientalismearkivet: mere Melodi Grand Prix

Som I måske mindes, skød vi vores 10 udvalgte fra Orientalismearkivet i gang med Melodi Grand Prix-sangen “Eksprestog til Kina” fra 1991. I denne uge har vi mere Melodi Grand Prix på programmet, og vi spoler frem til 2014, hvor Danmark var vært for Eurovision med værterne Lise Rønne, Nikolaj Koppel og Pilou Asbæk i spidsen. Kina var et gennemgående tema for Eurovision 2014, fordi mange kinesere så med, og det kom der til tider nogle ret platte jokes ud af. En af dem er “12-talssangen”, skrevet af Pharfar og Pilfinger, som er denne uges udvalgte.

Sangen handler i udgangspunktet om tallet 12, som benyttes i pointfordelingen i Eurovision, men cirka halvvejs inde i nummeret, begynder Pilou Asbæk at dreje emnet over på Kina ved at inddrage “some facts about China” som forårsruller, bordtennis, Great Wall og opium. Ved sangens afslutning hiver Pilou Asbæk FNs generalsekretær Ban Ki-Moon ind som “kineser”, hvorefter han irettesættes af en hovedrystende Nikolaj Koppel med ordene: “He’s from South Korea”, og det er særligt den afslutning, der kvalificerer “12-talssangen” til Orientalismearkivet.

Sangen spiller tilsyneladende bevidst på vestlige stereotype forestillinger om Østasien og særligt kinesiskhed: kinesere er gode til bordtennis, alt deres mad er friturestegt, de siger Nihao, og så ligner de i øvrigt alle sammen hinanden.  På den måde er der en metakritisk dimension på spil i nummeret, som vi her hos Minoritetsrapporten ikke kender forklaringen på. Hvor man kunne fristes til at afskrive “12-talssangen” som en plat joke og en unuanceret fremstilling af Kina og kinesere, mener vi derimod, at sangen er interessant og har et kritisk potentiale, fordi den spiller både for og imod stereotyper.

At det så faldt helt til jorden for publikum og pressen, er en anden sag. Se bare anmeldelserne her:

http://www.b.dk/kultur/hvem-kan-staa-for-taarer-diva-kjoler-og-skaeg

http://politiken.dk/kultur/filmogtv/mgp/ECE2280490/grandprix-vaerter-begaar-syngende-humorhyldest-til-tallet-12/

http://jyllands-posten.dk/kultur/musik/article6694941.ece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *