’Hver fjerde mand i Asien har voldtaget’. Fra Orientalisme-arkivet

 

’Hver fjerde mand i Asien har voldtaget’

Denne massemedierede overskrift fra 2013 refererer til offentliggørelsen af en FN-rapport om kønnet vold i Asien. Fx: https://www.dr.dk/ligetil/udland/hver-fjerde-mand-i-asien-har-voldtaget

Overskriften er Ugens Udvalgte fordi den afspejler et grundmotiv i den ikke-romantiserende Orientalisme (fx som en mellemøstlig, sydasiatisk ‘brun fare’ og/eller nordøstasiatisk ‘gul fare’), hvor den maskuline anden konstituteres som en patriarkalsk trussel.

YellowTerror.InallhisGlory.1899.editorialcartoon

The Yellow Terror in All Hiss Glory. 1899. Redaktionel tegning/illustration.

Trusselsmotivet er en lækkerbisken, der understøtter en vestlig selvbranding som kvindevenlig og progressiv og samtidig fjerner fokus fra de vestlige patriarkater — der givetvis er mindre-hårde end de asiatiske, mindre-konservative, men — hvor kvinder stadig er marginaliserede, særligt i det styrende af felterne, det økonomisk/finansielle felt. Rapporten og den undersøgelse som den er baseret på, er ganske omfattende, men i forhold til den nævnte overskrift, svarer antallet af respondenter altså ’kun’ til ca. 0,0005 procent af mænd i Asien eller til sammenligning til 14 respondenter af den samlede befolkning af mænd i Danmark. Sensationaliseringen er ærgerlig og kritisabel, fordi det er en vigtig rapport og obligatorisk læsning.

Alt andet lige: I sidste ende handler det om ofrene, og de ideologier hvorved de produceres. Hermed også en anbefaling om at læse rapporten.

Link til rapporten: http://www.undp.org/content/undp/en/home/presscenter/pressreleases/2013/09/10/un-survey-of-10-000-men-in-asia-and-the-pacific-reveals-why-some-men-use-violence-against-women-and-girls-.html (21.4.2016)

Relaterede tekster:

Larsen, Rekha Grue. 2015. ”Orientalismen Lever i bedste velgående i Mathilde Walter Clarks verden”. Adoptionspolitisk Forum: http://www.adoptionspolitiskforum.org/orientalismen-lever-i-bedste-velgaaende-i-mathildes-walther-clarks-verden/ (21.4.2016)

Andreassen, Rikke. 2005. The Mass Media’s Construction of Gender, Race, Sexuality and Nationality An Analysis of the Danish News Media’s Communication about Visible Minorities from 1971-2004. Toronto: University of Toronto. http://rikkeandreassen.dk/phd-afhandling.pdf (21.4.2016).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *