Ugens udvalgte fra Orientalismearkivet

 

Ugens udvalgte fra Orientalisme-arktivet er børnesangen Tre små kinesere på Højbroplads.

Omslagsillustration af Dina Gellert til Tre små kinesere – og 4 andre børnesange. Forlaget Carlsen. 2015.

Den kendte børnesang er udvalgt fordi den desværre lader til at være en racistisk evergreen. I tidligere årtier var sangteksten angiveligt med henvisning til fattige asiatiske gadekunstnere og musikanter. I dag bruges sangen — som minoritetsrapporten tidligere har omtalt —  til latterliggørelse af japanske og kinesiske turister.

Tre små kinesere der har tysksproget oprindelse, blev først introduceret på dansk i 1945. I dag kendes sangen på tysk som Drei Chinesen mit dem Kontrabass.  I tidlige varianter af sangen fra Pommern før 1. verdenskrig er der tale om “Japanesen.” Den første trykte version af sangen udkom i Berlin i 1913 under titlen Drei Japanesen mit ’nem Bass.

Et link til en YouTube video der meget vel illustrerer ovennævnte pointe: https://www.youtube.com/watch?v=i9IFnl0ZiDI

Leave a Reply

Your email address will not be published.